Ondt i ryggen?

Årsager der kan give ondt i ryggen  

I mange tilfælde ved man faktisk ikke med hvorfor nogle får ondt i ryggen.

Nogle af de mest almindelige årsager til ondt i ryggen kan være 

Tunge løft, sportsskader kropsvrid, ensidigt kropsligt arbejde, dårlig fysisk form, inaktivitet eller arvelig disponering.

Som regel skyldes rygsmerterne en kombination og smerten har det med at forgrene sig, hvis man ikke gør noget ved det, da man helt naturligt og ofte ubevidst vil kompensere i kroppen for at lindre det sted der gør ondt. 

Book din tid til massage lige her

Rygsmerter er ikke bare rygsmerter.

Vores ryg består af et utal af forskellige slags væv, som alle kan overbelastes, gå i stykker og give smerter.

Nogle af det mest almindelige betegnelser for ondt i ryggen er: 

 • Hold i ryggen: Et hold i ryggen kan skyldes, at et eller flere af rygsøjlens led har sat sig fast, en forstuvning af et led, en overbelastet muskulatur eller problemer med rygsøjlens bruskskiver 
 • Hekseskud: Pludselige smerter  i den nederste del af ryggen.
 • Ischias: Smerter i den nederste del af ryggen (lænden), som stråler nedefter til balden og eventuelt bagsiden af benet.
 • Diskusprolaps: Når en eller flere af rygsøjlens bruskskiver buler ud eller noget af skivens bløde kerne er blevet presset ud og ligger nu uden for bruskskiven.
 • Muskelspændinger i ryggen (myoser): Når musklerne reagerer med spændinger på grund af overbelastninger, både af fysisk karakter, som feks tunge løft og psykisk karakter som feks stress
 • Skæv ryg, rund ryg, lige ryg: De fleste mennesker har små skævheder i rygsøjlen, som man aldrig rigtig vil mærke noget til. Dog kan disse skævheder sommetider gøre rygsøjlen mere sårbar og give problemer i form af rygsmerter.
 • Forstuvninger og fibersprængninger: Træner og bevæger du dig for hårdt, uvant og forkert, kan der opstå pludselige overbelastninger i form af smertefulde forstuvninger 

Du kan forebygge rygsmerterne

Arbejdsstillinger

Hvornår har du sidst givet dine arbejd´s og siddestillinger et service efter syn. Har du mulighed for at variere dine arbejdsstillinger i løbet af dagen? Og husker du det? Vi kan rigtig tit afhjælpe ondt i ryggen, hvis vi husker korrekte arbejdsstillinger.

Løfter du korrekt?

Lagt de fleste der kommer til massage har lavet et forkert løft eller vrid i kroppen og derfor gør ryggen ondt.

Husk altid at benytte en god løfteteknik. Stå tæt på den genstand, du skal løfte. Gå ned i knæ og hold ryggen helt lige. Spænd mavemusklerne, så de støtter ryggen. Sørg for, at dine fødder og næse peger samme vej. Løft genstanden med armene, ikke med ryggen, og hold den tæt ind til kroppen. Løft aldrig noget, samtidig med at du vrider i ryggen. Gå ned i knæ, når du ønsker at stille genstanden fra dig igen. 

Styrk din ryg

Du kan undgå mange rygproblemer, hvis du træner og styrker din ryg. Træning af ryggen kan foregå på mange forskellige måder, og alle aktiviteter, som involverer bevægelse af ryggens muskler, kan bruges. Du skal bare finde den øvelse eller aktivitet, du bedst kan lide.

Slip af med rygsmerterne

Ca 80-90 procent af alle rygsmerter kan behandles ved, at man gør en aktiv indsats selv. Det kan du selv gøre:

 • Bevægelse: Din ryg heler bedst, hvis du sørger for at stimulere den med normal og regelmæssig aktivitet. Det skal dog ikke gøre voldsomt ondt når du bevæger dig. 

 • Nattesøvn: Sørg for at sove godt! Er din madras gammel og slidt? Nogle rygproblemer kan undgås ved at man har en madras der er tilpasset. Du skal dog ikke bruge alt for meget tid i sengen. At ligge i sengen fjerner ikke rygsmerterne men forlænger blot din smerteperioden.

 • Professionel hjælp: Når vi først har fået rygsmerter, er de ofte svære at slippe af med, så er det ikke altid nok at huske på korrekte arbejdsstillinger og gå-ture. Har dine smerter først sat sig, vil du i mange tilfælde skulle have noget hjælp til at slippe af med dem igen. Massage kan afhjælpe rigtig mange smerter i ryggen. 
  Vent ikke for længe med at gøre noget ved ondt i ryggen. Book din tid, lige her 

Du kan vælge mellem:

30 min massage: Den er god, hvis man døjer med spændings hovepine, føler at skuldrene sidder helt oppe under ørerne. Eller hvis benene er ømme og trætte efter en god vandretur. 

195kr

60 min massage: Her får du alle fordelene ved en massage. Kroppen kommer helt ned i gear, dit nervesystem bliver beroliget. Der bliver sat gang i dit kredsløb og muskelspændinger løsnes. 

350kr

90 min massage: Har du gennem en længere periode været stresset? Er kroppen og hovedet træt og brugt, så vil jeg anbefale dig at vælge 90 min massage. Her giver du nemlig dig selv lov til, bare at være, uden nogle forstyrrelser, uden noget du skal, andet end bare at mærke hvordan massagen løsner op for dine spændinger og giver din krop og sind, den ro den har brug for. 

650kr

Skal man gå til læge med rygsmerter?

Har du rygsmerter, bør du altid gå til din egen læge, hvis:

 • Rygsmerterne har varet mere end en uges tid og du har forsøgt med aflastning/ massage
 • Flere dages smertestillende medicin  ikke har nogen effekt
 • Du føler dig syg med svimmelhed, kvalme, feber og lignende. 
 • Du oplever vandladnings- og afføringsproblemer samt problemer med at holde på tarmluft
 • Smerterne stråler ned i det ene eller begge ben
 • Føleforstyrrelser og følelsesløshed i underkroppen
 • Du har nedsat kraft i benene